Pomalu se nám začíná enormě rozjíždět nová vlákna (témata) ve fóru. Je to určitě dobře, jen si říkám, zda není na čase trochu začít přemýšlet nad ucelenější strukturou. Jak vůbec fungujete na fóru? je to pro vás forma chatu na aktuální téma nebo studna informací, které musíte zdlouhavě dolovat? .

Fórum - nechat v chaosu nebo..?

Založil ve fóru Cestujlevne.com

Pomalu se nám začíná enormě rozjíždět nová vlákna (témata) ve fóru. Je to určitě dobře, jen si říkám, zda není na čase trochu začít přemýšlet nad ucelenější strukturou.

Jak vůbec fungujete na fóru? je to pro vás forma chatu na aktuální téma nebo studna informací, které musíte zdlouhavě dolovat?

0

Ještě se mi nestalo, že bych ve fóru něco zpětně nedohledala, takže musím říct, že mně osobně chaos nevadí. Obvykle je to forma chatu, ale když něco potřebuji, stává se studnou informací. V každém případě není nic třeba zdlouhavě dolovat, obvykle stačí zadat klíčové slovo do vyhledávání a hned mi to vyplivne, co potřebuji. Za mě pohoda.

0 Citovat

Občas by mohli moderátoři některé související příspěvky ve vláknech přesouvat - spojit.

0 Citovat

forum většinou čtu jenom pokud mě zajímá některé vlákno z top 8 z nabídky "Aktuálně ve fóru". Na aktuální dotazy občas i přispěju.
Když sama něco potřebuji, tak stačí zadat klíčové slovo, ještě jsem se nesetkala, že bych musela něco vyhledávat nějak zdlouhavě.
Jasně, že se objevují podobná vlákna a nebylo od věci je sloučit, ale to je úděl všech diskuzí a různých "typů přispěvovatelů" smiley

0 Citovat

@Dave: Neviem do akej miery by to bolo reálne, v každom prípade by bolo super, ak by bola sekcia fóra, v ktorej by boli vlákna organizované nejakým "community contributorom" (kľudne jeden človek na jedno vlákno), ktorý by editoval a uchovával aktuálnym prvý príspevok, v ktorom by bolo zhrnuté všetko podstatné - človek by tak nielen nemusel hľadať v starých vláknach, resp. zakladať nové, skôr naopak, v situácii, že sa chcem dozvedieť niečo užitočné k mojej nadchádzajúcej ceste napr. do Pobaltia, tak si otvorím príslušné vlákno v tejto sekcii, a dozviem sa oveľa viac, než na čo som sa pôvodne chcel pýtať. Ľudia by mohli aktívne prispievať novými poznatkami a správca by to zahŕňal do pôvodného prvého príspevku (pričom by niekde dolu mohol uviesť nicky tých, ktorí prispeli), a tiež udržiaval vlákno prehľadné.

Príkladom by mohlo byť stále aktívne vlákno o Japonsku - je tam hromada užitočných informácii, odkazov, poznámok, otázok/odpovedí, len je to mohutné a neprehľadné.

0 Citovat

Mě by se líbily dvě věci, co znám z jiných fór:
- nějaká úvodní sekce typu "než položíte dotaz / nejčastější otázky" - kde by byly linky na vlákna/tutorialy s nejčastějšími typy dotazů, co se tu pořád opakují (takové to "chci si půjčit auto v xyz", "můžu cestovat když nemám kreditku" a další)
- zamykání vláken, která se opakují, s uvedením odkazu na vlákno, kde se otázka už řeší - klidně i s přesouváním příspěvků

Obojí předpokládá nějakého moderátora/administrátora diskuze.

0 Citovat

Šlo by sloučit forum a komentáře pod články? Abych viděl všechny svoje komentáře na jednom místě.

0 Citovat

Právě že jsou to dva různé systémy. Do článku se nepřihlašuji, jen píšu přezdívku a zadávám captcha. Ve foru mám login a jsem schopen pohodlně dohledat své komentáře. Na abclinuxu jsem napsal univerzální modul pro diskuse a pak jej nasadil všude - články, zprávičky, blogy, fóra. Uživatel pak ve svém profilu viděl, kde co kdy komentoval a jestli na to přibyla nějaká reakce.

0 Citovat

Prosím, nech sa páčí volná diskuze na téma blokování, banů a mazání příspěvků.

0 Citovat

Když nad tím tak chvilku v klidu přemýšlím ,tak já bych to nechal jak to je a nedělal žádné změny !

Dle mého i přes občasné žabomyší války to tu funguje celkem slušně!

Co se mazání a banů týče jsem také v zásadě proti nějaké korekci - snad s vyjímkou vulgarismů/urážek a vyloženě trolení (viz. DimikUK).

0 Citovat

Samozřejmě, že se fórum musí moderovat. Za mě musím říci, že mě DimikUK vadil méně, než M+M.

Určitě bych omezil délku příspěvků, jejich počet za den/týden/měsíc a hlídal, zda jsou k tématu - pokud ne, mazat nebo alespoň přesunout do složky "odpad".

Nejde tu o nemožnost sdělit opačný názor, než má většina. Vadí mi a snad nejen mně, neustálé opakování stejných žvástů pořád dokola jen proto, že někdo neví roupama co dělat a myslí si, že čím slov napíše, tím silnější je jeho "pravda".

0 Citovat

@tbu - "Určitě bych omezil délku příspěvků, jejich počet za den/týden/měsíc" - to je ale pěkný nesmysl:)

0 Citovat

To už jsem jako admin populárního serveru zažil. Diskutující preferovali absolutní svobodu a já jim vyhověl a nezavedl jsem žádné moderování. Pár trollů plevelilo diskuse a ti nejlepší začali odcházet. Postupně kvalita fóra šla dolů. Měl jsem jako zakladatel vzít zodpovědnost do svých rukou.

Tady je situace složitější. Mikir se nevejde do klasické škatulky člověka na ban. Je otravný, píše blbosti, ale zkuste napsat kodex, podle kterého by porušoval pravidla slušného chování. Proto jsem navrhoval možnost osobního filtru. Když mě někdo nebaví, přidám ho do filtru a jeho příspěvky se minimalizují. Určitě by šlo aplikovat i na přímé reakce.

0 Citovat

Dimik byl smazán proto, že se zcela utrhl ze řetězu a sprostě (často hoodně daleko za hranou) urážel ostatní.

Já osobně nejsem příznivcem blokování a banů, ale když někdo opakovaně a neustále píše hromady nesouvisejících textů tak, že ve finále znehodnotí celé fórum, asi nic jiného nezbyde.

Přesun do příslušných vláken je jistě řešení, ale v situaci, kdy na starost o web je teď čas maximálně hodina denně, asi ne moc efektivni.

0 Citovat

Znáš stack overflow.com? Nejlepší fórum pro vývojáře. Každý člověk má nějaké skóre, podle kterého rostou privilegia. Skóre navyšují kladné ohlasy a snižují záporné. Hlas dolů ale sníží skóre i hlasujícímu, takže lidé mají tendenci jimi šetřit. Když dosáhneš vyššího skóre, můžeš hlasovat pro uzavření otázky. Komunita si každý rok volí moderátory. Práce pro firmu = rozvoj webu, zbytek dělá komunita.

0 Citovat

Urcite moderovat. Zalozeni noveho vlakna podlehat schvalovani admina. Pripadne duplicitni temata mergeovat do starych. Moznost skryti uzivatelu, jejichz prispevky jsou pro me ztratou casu. I s rizikem horlivych cenzoru. Jasna pravidla - vulgarita poprve, banan na tyden, podruhe - adios. Osobne vic resim obsah nez formu, ale nemam problem s timto banem a prizpusobim se (ci ne a pujdu si po svych). Smazani prispevku by se mohlo ukazat - smazano Krystofem pro nedodrzovani/porusovani zasad komunity atd.  Delka prispevku/pocet prispevku dobry napad a jsem za. Proste to tlacit k informativnosti prispevku a osekat balast, osobni vypady, politiku. Striktne cestovani a veci s nim souvisejici. Ano, covid,politicka rozhodnuti ted bohuzel s cestovanim souvisi, ale na cl o tom chci cist v minimalni mire a jen opravdu relevantne - ano: zmeny ve vladnich narizenich menici podminky pro vstup do zeme atd. Ne: ockovani.

0 Citovat

Dle mého názoru fórum nefunguje a nemůže za to covid. Moderace nebo ignorování příspěvků určitých uživatelů a reakcí na ně, jedno je nutnost, oboje by bylo fajn. Nebo zavést systém nějakých varování, která bych si zasloužil třeba i já za tu diskuzi s M + M a občasné vulgarismy.

Omezení délky příspěvků je taky běžný nástroj internetových diskuzí. Nebo zavést jedno téma třeba s názvem „Kecárna“, kde můžou lidi řešit politiku, sport, jejich životy, ale pouze v tom jednom daném tématu.

Před 2 lety jsem si to tu zamiloval, vzbudilo to tady ve mně nadšenost do cestopisů a hrozně nerad bych tu viděl odliv lidí, kterých si vážím a svými zkušenostmi fakt lidem pomáhají (eremi, niemandos, Proky, Libor_S, Leoš Literák, Lukáš Horák, atd.)

0 Citovat

Tak to jsem vážně nečekal ;-) Díky.

Kua, jak já se těším, až někam vypadnu. Kolumbie, here I come!

0 Citovat

MIGUELAS tady nikomu překážet nebude. Můžete si pro zábavu sledovat IP adresy Zanzibarem počínaje, Addis a Vídni konce. Ale místo toho tam pokud umíte a evidentně ne, poraďte ustrašeným lidem, co honem nevědí jak a s kým zpátky atd, aby nemuseli končit pokud jsou schopni na cizojazyčných fórech bookingu nebo TA, kde jsou jen na toto téma řádově stovky odpovědí. Byl jsem tady dlouhodobě šťastným pasivním čitatelem a budu zase. Kdyby se raději zapracovalo na mobilní verzi, aby se lidem nezobrazovalo, že uživatel procestoval 209 zemi, nebo aby se ten výběr zemi dělal podle písmen, člověk by si i na všechny ty země vzpomněl jednodušeji. Protože světě div se, když někdo ve světě potřebuje poradit, tak většinou chodí z mobilu.

Poslední věc ještě k Mikirovi, co tady platí za senilniho dědka s IQ tykve, já sám jsem mu poradil ať se tu na to vykasle. Až někdy budete slušně řečeno v nesnázích třeba v tom Santiagu bez koruny, tak si na toho starého dědka ještě rádi vzpomenete a vasi délku života pokud si nenechate poslat penízky z Česka, což za jeho doby ani technicky nebylo možné, přirovnám k jepici.

Tramine, a ty si tam vyfoť ještě interiér, ať je to zajímavější a hlavne k věci.

Tímto se loučím a pokračuji dále už jen jako spokojený pasivní uživatel s jediným nickem a žádným jiným bez otázek, bez přispívání do fóra, tak jak jsem to dělal roky předtím.

0 Citovat

Ježiši, to je tak krásně dojemné, až skoro poetické řekla bych, jak poslední příspěvek Miguelase je taky totálně mimo téma. 

Moderátorství internetových diskuzí je v dnešní době základ. Pokud tedy nechcete dopadnout jak na novinkách i tam s tím nakonec museli něco udělat. Byla jsem taky dlouho pasivním uživatelem, ale to co se tady strhávalo kolem covidu, spammu a mikira mě donutilo začít přispívat. Myslím, že jinak tu pánové nade mnou napsali asi všechny různé možnosti. Doufám, že si vedení cestujlevne najde na to někdy čas a má na to finance.

0 Citovat

MIGUELAS není Ahmad Masúd, Ahmad je inteligentní člověk, byť svérázný. Tohle je, jak se nyní projevil, závistivý děda, který není schopen ani pochopit, že téma, do kterého tramin dával fotku je tu pro odlehčení a jen tydýt jeho typu v tom může vidět něco jiného, jako se tady snaží naznačit. O těch dalších žvástech zcela mimo pořád dokola ani nemluvím.

Jinak souhlas s tím, že nějaký aktivní zásah tu už třeba je, ať už moderace, možnost blokovat si pro sebe zobrazování příspěvků konkrétního uživatele či jiné omezení. A to, že někteří lidé výrazně omezili frekvenci návštěvy stránek je taky vidět.

0 Citovat

Já taky nejsem příznivec banu, pokud ovšem nejde o případ typu Dimik. Čili pokud nebude někdo vulgárně urážet ostatní, tak ať píše, jak mu mozek umožní. Co mi ovšem vadí, je psaní všeho možného, stále dokola a mimo dané téma. V tom je pro mě vzorem polské forum fly4free. Tam příspěvek mimo téma okamžitě zmizí v koši a moderátor mu v SZ sdělí proč. Lidi se snaží pomoct svými znalostmi a zkušenostmi ostatním a nikdo toho nezneužívá. Já se podívám tady na foru, co je nového v restrikcích a Mikir mi sdělí, koho potkal jako kamioňák na benzince.

Na druhou stranu. Kdo si to vezme na starost? Tohle nikomu nezávidím. Smažu někomu příspěvek a ihned si od dotyčného přečtu proč? A proč on jo a já ne. A stále dokola.

Takže souhlasím s eremi, že možnost skrýt někoho, koho nepovažuji za přínos, je asi jediná možnost, jak z toho tady vytěžit co nejvíc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

,

0 Citovat

Premiumletenkář napsal(a):

Urcite moderovat. Zalozeni noveho vlakna podlehat schvalovani admina. Pripadne duplicitni temata mergeovat do starych. Moznost skryti uzivatelu, jejichz prispevky jsou pro me ztratou casu. I s rizikem horlivych cenzoru. Jasna pravidla - vulgarita poprve, banan na tyden, podruhe - adios.

No jo ale na toto musíš mít taky lidi ..

Méně je někdy více ..

 

0 Citovat

Jinak já si nemyslím ,že fórum je v nějakým chaosu!

Ono se také projevuje že se moc necestuje nim moc se neplánuje a tak se tu hledá k řešení kde co.....za normální situace (bez covidu) by tu tohle vlákno nebylo.

0 Citovat

tramin napsal(a):

Na druhou stranu. Kdo si to vezme na starost? Tohle nikomu nezávidím. Smažu někomu příspěvek a ihned si od dotyčného přečtu proč? A proč on jo a já ne. A stále dokola.

Takže souhlasím s eremi, že možnost skrýt někoho, koho nepovažuji za přínos, je asi jediná možnost, jak z toho tady vytěžit co nejvíc.

Taky bych se přikláněl k variantě sám si moci blokovat, co nechci číst. Protože moderování je sice hezké, ale a) nebude mít moderátor problém určit tu hranici, kdy ještě ano a kdy už ne?, a hlavně za b) pokud by to moderování mělo být ve výše navrhovaném rozsahu, aby mělo smysl, tak by to zřejmě chtělo full-time 24/7 job. Je to reálné? Obávám se, že ne.

0